Weidegang

Het beste voor de koe

Zodra de omstandigheden het toelaten gaan de deuren van de stal open, en gaan de koeien de wei in. Zodra er voldoende gras groeit, zowel overdag als ’s nachts.

We streven ernaar om de koeien  een gevarieerd menu aan te bieden. Dat wil zeggen dat we in onze weiden naast diverse grassoorten ook diverse kruiden willen laten groeien. Het zogenaamde ‘saladebuffet‘.  Met dit kruidenrijk grasland proberen we gezond voer met een hoog eiwitgehalte te produceren en daarmee de kosten drastisch te laten dalen. De Saladebuffetten hebben een hoge productie, zijn vitamine- en mineralenrijk en bevatten diepwortelende grassen, klavers die stikstof vastleggen en, geneeskrachtige kruiden. Een saladebuffet kan wel 20 soorten planten met verschillende groeipatronen en eigenschappen bevatten, en zorgt voor een lang groeiseizoen.

De belangrijkste voorwaarde voor het grazen van de koeien is bij ons de draagkracht van de bodem, en het aanbod van vers gras. Wanneer er onvoldoende vers gras beschikbaar is worden de koeien op stal bijgevoerd.