Oude wijsheid !?

23 maart 2019

“Als het blad aan de lindeboom zo groot is als een gulden kunnen de koeien naar buiten, dan staat er gras of dan komt er gras”. 
Het is 23 maart en vandaag, ruim 3 weken eerder dan vorig jaar, gaan de staldeuren open, de koeien gaan dit jaar weer voor het eerst naar de wei. Aan de lindebomen is echter nog geen enkel blad te bekennen. Is dit niet veel te vroeg? 
Eigenlijk is het nu al een best een bijzonder voorjaar.. Op 4 december liepen ze voor het laatst buiten, en vandaag, ruim 3 ½ maand later opnieuw. De koeien hebben dus maar een hele korte stalperiode gehad. Zes maanden is heel normaal. 
Aan nog een ander gezegde moet ik denken, mijn vroegere landbouwschooldirecteur prentte het ons in: “natte grond is koude grond”! Door de minimale hoeveelheden neerslag deze herfst en winter was de grond droog en liep de bodemtemperatuur snel op door de zonnige dagen in februari. De afgelopen weken veel neerslag gehad, maar omdat de watervoorraad in de bodem heel beperkt was droogde het weer snel op. Ideale omstandigheden voor het bodemleven en de plantenwortels met als resultaat dat de grasgroei al vroeg op gang gekomen is. 
En daarom gaan deze dagen op verschillende bedrijven de staldeuren open en springen de koeien de polonaise in de wei. 
Ondertussen zijn de lindebomen nog kaal als te voren en de grote vraag is: zien we het goed, of, zijn we te vroeg? 
Want “Maart roert zijn staart” en “April doet wat hij wil”!

Op hoop van zegen!